Meditation Oriented Life Coaching

Wat is het?

Bij Meditatie Gerichte Life Coaching maak ik gebruik van een heel scala aan meditatietechnieken om tot inzicht en verandering te komen.

Het kan gaan om trauma gerelateerde vraagstukken, belemmerende overtuigingen, angsten en emotionele blokkades. Ook moeilijk herleidbare gevoelens van onrust of gevoelens van onzekerheid vallen hieronder.
Aan de hand van meditatietechnieken uit verschillende meditatietradities die live door mij worden begeleid, aangevuld met een inzicht vormende vraag en coaching techniek, proberen we samen tot inzicht en verwerking te komen.

Coaching

In mijn jarenlange ervaringen met verschillende vormen van coaching en begeleiding, heb ik gemerkt dat de achterliggende oorzaken van angsten, onzekerheden en onverwerkte emotionele pijnen zich niet laten bestrijden door alleen het inzicht over hun herkomst. Het vraagt een continu proces van aandacht geven en hun aanwezigheid in je dagelijkse leven herkennen. De automatische reactiepatronen die ze voortbrengen, kun je dagelijks ervaren in je gedachten, handelingen en reacties op alledaagse situaties. Ze vinden hun oorsprong in overtuigingen en overlevingsstrategieën.

Een voorbeeld kan zijn dat je jezelf klein of onbelangrijk maakt. Het is vaak het vermijden van pijn bij oordeel of veroordeel. Door jezelf klein te maken, laat je de ander zich groot voelen waardoor hij/zij mogelijk een meer liefdevolle houding aanneemt. Dit is maar één van de vele reactiepatronen die je kunt tegenkomen bij jezelf of bij anderen.

Meditatie

Meditatievormen geven je handvatten om dagelijks te reflecteren op deze automatische reactiepatronen. Je gaat ze herkennen en gaat hun bedoelingen maar ook hun blokkerende werking onderkennen. Dan komt er ruimte om andere keuzes te maken op basis van je opgedane kennis en ervaringen met de meditaties. Op deze manier krijg je het gereedschap om oude pijn, overtuigingen en onzekerheden te benaderen, ze aandacht te geven ten einde hun functie te veranderen en de pijnen op te lossen.

Maatwerk

Er zijn vele verschillende mediatievormen die voor dit doel geschikt zijn. Het is echter maatwerk. Het betreft jouw doelen die je wilt bereiken en wat het meest past bij jouw specifieke aandachtspunten. Belemmeringen ontstaan over jaren en laten zich niet zomaar door een inzicht veranderen. Dat betekent dat je technieken nodig hebt die je de rest van je leven kunnen helpen oude beperkende patronen en pijnen op te ruimen en nieuwe te helpen voorkomen.

Mijn achtergrond

Ik heb opleidingen gevolgd in mindfulness en compassie, training en coaching en life coaching aangevuld met opleidingen tot meditatieleraar/begeleider en adem coach. Hierdoor ik heb leren werken met een brede waaier van meditatie en andere technieken.

Door deze technieken heb ik zelf mijn tientallen jaren van slepende angsten, onzekerheden, negatieve overtuigingen en verschillende verslavingen (waaronder die aan gokken, softdrugs, harddrugs en alcohol) succesvol kunnen loslaten. Ik ben dus een ervaringsdeskundige op verschillende vlakken van verslaving en ben dus een coach die uit eigen ervaring weet wat er nodig is om positieve veranderingen in verslavingsgedrag teweeg te brengen.

Aanpak

Bij Meditatie Gerichte Life Coaching draait alles om opmerkzaamheid en bewustwording van de mentale en lichamelijke processen.
Langs deze weg wil ik je helpen inzichten te verkrijgen over je bewuste, en onderbewuste processen, het ontstaan van je overtuigingen en je belemmerende mentale processen die je meestal sinds je vroege kinderjaren hebt ontwikkeld. Ik wil ze zichtbaar maken om ze te beïnvloeden.
Dit alles om een mentale vrijheid te creëren die je zal helpen meer vreugde te ervaren in het leven van alle dag.

We gaan werken met de verschillende emoties en gemoedstoestanden die jou dagelijks beïnvloeden op een niet positieve manier. We gaan op ontdekkingstocht in jou m.b.t. deze zaken en hoe ze zich ontwikkelen.
Zo werken we direct en indirect aan jouw coachingsvraag.

Het is niet mijn bedoeling alléén de coachingsvraag centraal te stellen. Deze kan in het traject veranderen wanneer we meer zicht krijgen op jou persoonlijke drijfveren, angsten en overtuigingen welke je in de weg staan. Daardoor kan de coachingsvraag later altijd veranderen. Het doel is meer een totaalpakket aan vaardigheden te ontwikkelen die werkzaam en nuttig inzetbaar zijn bij alle mogelijke levensvragen en omstandigheden; nu en in de toekomst.

Het is van groot belang dat het duidelijk is dat het ontwikkelingswerk maar een klein deel wordt gedaan tijdens de sessies. Het belangrijkste werk wordt gedaan in jouw dagelijks leven en in de oefeningen die je als huiswerk krijgt.

Het is tevens van belang om te registreren wat de veranderingen en obstakels zijn die we tegenkomen in de oefeningen en tevens welke vooruitgang er geboekt wordt.

We zien de vooruitgang niet als een prestatiedoel, maar gebruiken het voor onderzoek en bevestiging dat verandering mogelijk is.

We zullen werken met verschillende meditatievormen en inzicht gevende gesprektechnieken.

Verder zullen we werken met een mix van onder andere:

  • mindfulness/vipassana meditatie
  • dynamische meditatie
  • metta meditatie
  • ademwerk (breathwork)
  • yoga-nidra
  • zelf-compassie
  • Hart Ritme Variabiliteit HRV (biofeedback software)
  • aandacht gerichte cognitieve therapie MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy)
  • EMDR (Eye Movement Desensitisation Reprocessing)

Het doel is om door inzichten en oefening een duidelijk beeld te verkrijgen waarom we reageren zoals we doen en de ervaringen hebben zoals ze zijn en gaan we herkennen welke onderdelen ons belemmeren.

We gaan door beoefening van een variëteit aan meditatietechnieken een modus ontwikkelen, om de rest van ons leven een gereedschap koffertje te hebben. Niet de omstandigheden maar de manier waarop wij daar op reageren, bepalen de mate van onze gezondheid, geluksbeleving en mentale- en emotionele vrijheid

Tevens helpt het om een wereldbeeld te hebben dat niet vaststaat. De grote waarheid achter alle dingen weten is niet mogelijk.
Het is wel mogelijk om een open houding te hebben vol verwondering naar wat we dagelijks kunnen waarnemen en de systemen waar we onderdeel van zijn. Vanuit de kwantumfysica gezien, zijn we onderdeel van een totaal alles omvattend systeem. Echter, onze beperkte waarneming laat meestal dit besef niet toe.

Het helpt om een wereldbeeld te hebben dat omvat dat jouw leven ertoe doet. Dat je waardevol bent gewoon omdat je leeft. Dat alle mensen op pad zijn net als jij en op zoek zijn naar liefde, aandacht en bevestiging.
Ook dat we allemaal wel eens worstelen met verdriet, onzekerheid, angsten en onvervulde behoeftes.

Ons op overleving gerichte lichaam en brein zijn altijd opzoek naar verbinding met anderen om te overleven. Dit is samen met de behoefte aan veiligheid en primaire behoeftebevrediging (eten, drinken, huisvesting relaties) de belangrijkste motivator. Helaas missen we vaak verbinding door veel moderne factoren, maar tevens omdat we geen goede positieve relatie met ons zelf hebben kunnen ontwikkelen.

Wanneer we deze relatie kunnen herstellen kan je leven zich ten volle gaan ontwikkelen.

Je leven gaat bloeien wanneer je iets doet dat jou het gevoel geeft dat je een bijdrage levert aan het leven van anderen en de wereld als geheel (sense of purpose in het Engels)

In alle overgeleverde verhalen van alle volkeren en hun geschriften, religies en geloven wordt gewag gemaakt van een leven na het lichamelijke leven.
In onze tijd zijn we geneigd om alleen te geloven wat we kunnen waarnemen met bijvoorbeeld meetapparatuur.
Dit heeft ons ver gebracht, maar zeker ook het inzicht dat we nog heel weinig weten. De wetenschap ontdekt dagelijks, dat wat men dacht dat het antwoord was op een vraag, door een nieuw inzicht weer moet worden herzien.

Daarom is het niet schadelijk (en we hebben zeker niets te verliezen) dat we een persoonlijke werkhypothese aannemen over dit onderwerp.

We kunnen geloven dat het leven hierna doorgaat en dat ons leven Nu belangrijk en waardevol is. Dat dit geldt voor alles wat leeft en waarvan we nu nog zouden kunnen denken dat het niet leeft. Als werkhypothese geeft het een drive om met een zeker respect met alles om te gaan.

Natuurlijk is ieder wereldbeeld legitiem maar zal toch ook baat hebben bij de methodes die al duizenden jaren geleden op schrift zijn gezet en al duizenden jaren daarvoor gemeengoed waren voor onze verre voorouders.

Samen gaan we ontdekken wat jou past en wat jij kan leren om jezelf te veranderen in de vrije, gelukkige, weerbare en liefde volle persoon die je bent waar alleen een laagje onontdekt gebied overheen ligt.

Aan de hand van huiswerkopdrachten die onlosmakelijk verbonden zijn met een goed resultaat wordt ook buiten de sessies gewerkt aan je doelen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken?

Ik sta je graag te woord!

Michel Boerdam
Tel 0683442959
michel@happymindfulus.nl
www.happymindfulus.nl

Maak kennis met de door mij gebruikte methodes:

MOLC

Meditation Orientated Life Coaching (MOLC) is een persoonlijke manier van begeleiden met als doel persoonlijke ontwikkeling en groei op vele gebieden van het leven (...)

Inspiratiewandelingen

Een inspiratiewandeling heeft tot doel weer in contact te komen met de diepere lagen van jezelf waar je vaak door het drukke, jachtige leven van vervreemd bent.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan (...)

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn oefening die zijn basis vindt in de meditatie traditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen (...)

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@happymindfulus.nl