Wat is zelfcompassie

Wees je eigen beste vriend

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn – onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan te brengen met een houding van vriendelijkheid en zelfrespect.

Onderzoek toont aan dat zelfcompassie sterk geassocieerd wordt met emotionele veerkracht, welzijn, lagere niveaus van angst en depressie, gezonde levensstijl gewoonten zoals dieet en lichaamsbeweging, en meer bevredigende persoonlijke relaties. Mindful en compassievol zijn leidt tot meer gemak en welzijn in ons dagelijks leven.

Het goede nieuws is dat zelfmededogen door iedereen geleerd kan worden, omdat het aangeboren is bij alle mensen en meer een ‘herinneren’ is van ons vermogen om herhaaldelijk welwillendheid naar onszelf op te roepen, vooral wanneer het leven moeilijk en stressvol is, terwijl we het verlangen cultiveren dat alle levende wezens gelukkig zijn en vrij van lijden, inclusief onszelf!

Compassie voor jezelf is in feite niet veel anders dan wanneer je mededogen voelt voor anderen. Mededogen is dat je je bewogen voelt door het lijden van anderen, zodat je hart reageert op hun pijn (het woord mededogen betekent letterlijk ‘lijden met’). Wanneer dit gebeurt, voel je warmte, zorgzaamheid en het verlangen om de lijdende persoon op de een of andere manier te helpen. Mededogen hebben betekent ook dat je anderen begrip en vriendelijkheid biedt als ze falen of fouten maken, in plaats van ze hard te beoordelen. Wanner je medeleven voelt voor een ander (in plaats van louter medelijden), besef je dat je dat lijden, mislukking en onvolmaaktheid deel uitmaken van de gedeelde menselijke ervaring. We kennen allemaal deze dingen uit ons eigen leven.

Zelfcompassie houdt in dat je op dezelfde manier naar jezelf handelt als je het moeilijk hebt, faalt of merkt dat je iets niet leuk vindt aan jezelf. In plaats van gewoon je pijn te negeren met een niet zeuren-mentaliteit, kun je tegen jezelf te zeggen’ dit is echt moeilijk op dit moment ‘, hoe kan ik mezelf op dit moment troosten en verzorgen? In plaats van jezelf genadeloos te veroordelen en bekritiseren vanwege verschillende tekortkomingen. Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en begripvol bent wanneer je wordt geconfronteerd met persoonlijke tekortkomingen. Wie heeft er tenslotte ooit gezegd dat je perfect zou moeten zijn of kunnen zijn?

Misschien wel het allerbelangrijkste: compassie voor jezelf betekent dat je je menselijkheid respecteert en accepteert. De dingen zullen niet altijd gaan zoals je dat wilt. Je zult frustraties tegenkomen, verliezen zullen optreden, je zult fouten maken, tegen je beperkingen aanlopen, je idealen niet halen. Dit is de menselijke conditie, een realiteit die we allemaal delen. Hoe meer je je hart opent voor deze realiteit in plaats van er constant tegen te vechten, hoe meer je medeleven zult kunnen voelen voor jezelf en al je medemensen.

Maak kennis met de door mij gebruikte methodes:

MOLC

Meditation Orientated Life Coaching (MOLC) is een persoonlijke manier van begeleiden met als doel persoonlijke ontwikkeling en groei op vele gebieden van het leven (...)

Inspiratiewandelingen

Een inspiratiewandeling heeft tot doel weer in contact te komen met de diepere lagen van jezelf waar je vaak door het drukke, jachtige leven van vervreemd bent.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan (...)

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn oefening die zijn basis vindt in de meditatie traditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen (...)

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@happymindfulus.nl