Wat is Mindfulness?

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn, een oefening die zijn basis vindt in de meditatietraditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen waar we hem willen hebben: in ‘het hier en nu moment’ bij de ervaringen van dit moment. De zon op je huid, de wind in je haar, je gevoelens in je lichaam of de sensaties van je lichaam zelf. Dus het direct ervaren zonder dat je brein daar een verhaal van maakt.

Het vermogen ontwikkelen om te weten wat je ervaart op het moment dat je het ervaart. Je bent dan even los van de  automatische reacties die we zo goed kennen. Er gebeurt iets en voor dat we er goed over hebben na gedacht reageren we al. Vaak met tot gevolg dat we daarna wel eens denken: dat had ook anders gekund.

Mindfulness stopt het proces even van scenario’s schrijven over de toekomst en het terugkijken naar het verleden. Het laat ons weer even bewustzijn dat er nú nog niets aan de hand is en dat we dus kunnen ontspannen. Dit is de basis van Mindfulness beoefening.

Jon Kabat Zinn, een moliculair bioloog die zich afvroeg hoe hij het lijden van de mensen in het ziekenhuis waar hij werkte kon verlichten, bouwde 40 jaar geleden voort op een man die dezelfde wens had. Wij kennen als de Boeddha.

Dit is het nu als het wereldwijd bekende en geroemde 8 weken programma ‘MBSR’, Mindfulness Based Stress Reduction.

Kort gedefinieerd

Mindfulness is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en ons niet laten meeslepen door wat er om ons heen gebeurt of wat er in ons brein gebeurt in de vorm van gedachten over verleden of toekomst.

Mindfulness is een kwaliteit die elk mens al bezit. Het is niet iets dat je moet bedenken; je moet gewoon leren hoe je er toegang toe krijgt.

De voordelen van mindfulness-oefeningen:

Als we opmerkzaam zijn, verminderen we stress, verbeteren we prestaties, verwerven we inzicht en bewustzijn door onze eigen geest te observeren en vergroten we onze aandacht voor het welzijn van anderen.

Mindfulness-meditatie geeft ons een moment in ons leven waarin we ons oordeel kunnen opschorten en onze natuurlijke nieuwsgierigheid naar de werking van de geest kunnen bevredigen. We benaderen ons zelf en anderen met warmte en vriendelijkheid.

Maak kennis met de door mij gebruikte methodes:

MOLC

Meditation Orientated Life Coaching (MOLC) is een persoonlijke manier van begeleiden met als doel persoonlijke ontwikkeling en groei op vele gebieden van het leven (...)

Inspiratiewandelingen

Een inspiratiewandeling heeft tot doel weer in contact te komen met de diepere lagen van jezelf waar je vaak door het drukke, jachtige leven van vervreemd bent.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan (...)

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn oefening die zijn basis vindt in de meditatie traditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen (...)

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@happymindfulus.nl