Introductie in zelfcompassie meditatie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren en noodzakelijke veranderingen aan te brengen met een houding van vriendelijkheid en zelfrespect.

Onderzoek toont aan dat zelfcompassie sterk geassocieerd wordt met emotionele veerkracht, welzijn, lagere niveaus van angst en depressie en tevens met een gezonde levensstijl en meer bevredigende persoonlijke relaties. Mindful en compassievol zijn leidt tot meer gelukservaringen en welzijn in ons dagelijks leven.

Het goede nieuws is tevens dat zelfmededogen door iedereen geleerd kan worden. Dit omdat het aangeboren is bij alle mensen en meer een ‘herinneren’ is van ons vermogen om herhaaldelijk welwillendheid naar onszelf op te roepen, vooral wanneer het leven moeilijk en stressvol is.

Compassie voor jezelf is in feite niet veel anders dan wanneer je  mededogen voelt voor anderen. Mededogen in dat je je bewogen voelt door het lijden van anderen, zodat je hart reageert op hun pijn (het woord mededogen betekent letterlijk ‘lijden met’). Wanneer dit gebeurt, voel je warmte, zorgzaamheid en het verlangen om de lijdende persoon op de een of andere manier te helpen. Mededogen hebben betekent ook dat je anderen begrip en vriendelijkheid biedt als ze falen of fouten maken, in plaats van ze hard te beoordelen.

Wanner  je medeleven voelt voor een ander (in plaats van louter medelijden), besef je dat je dat lijden, mislukking en onvolmaaktheid deel uitmaken van de gedeelde menselijke ervaring. We kennen allemaal deze dingen uit ons eigen leven. Zelfcompassie houdt in dat je op dezelfde manier naar jezelf handelt als je het moeilijk hebt, faalt of merkt dat je iets niet leuk vindt aan jezelf.

In plaats van gewoon je pijn te negeren met een niet zeuren mentaliteit, kun je tegen jezelf te zeggen ‘dit is echt moeilijk op dit moment’, hoe kan ik mezelf op dit moment troosten en verzorgen? In plaats van jezelf genadeloos te veroordelen en bekritiseren vanwege verschillende tekortkomingen.

Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en begripvol bent wanneer je wordt geconfronteerd met persoonlijke tekortkomingen. Wie heeft er tenslotte ooit gezegd dat je perfect zou moeten zijn of kunnen zijn?

In deze workshop gaan we kennismaken met verschillende oefeningen en meditaties die je direct laten ervaren wat zelfcompassie inhoudt.

Tevens wordt uitgelegd hoe het brein functioneert in het licht van emotionele zelfregulatie (hoe ga je om met emoties en waar komen ze vandaan).

Na de workshop heb je meer inzicht in jezelf heb je ervaren wat negatieve en positieve gedachten lichamelijk voor invloed hebben. Dit kun je ook ervaren aan de hand van een aantal praktisch toepasbare oefeningen.

De workshop wordt begeleid door een hand-out zodat je de belangrijkste onderdelen en oefeningen thuis nog eens kunt nalezen. Tevens ontvang je audiobestanden met oefeningen om direct thuis aan de slag te gaan.

Kosten en mogelijkheden
We komen graag bij jou op locatie. Het kan zijn dat je ons wilt uitnodigen voor een privéfeest, een bedrijfsaangelegenheid als een feest of onderdeel van een teambuilding activiteit. Steeds worden de activiteiten afgestemd op de client en zijn behoeftes. Soms mag het wat formeler, soms wat informeler: we zijn flexibel in onze benadering.

De kosten zijn afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid deelnemers.

Ik maak graag een kosteloze offerte en denk graag mee over de invulling van de plannen of behoefte.

Ik ben tevens bekend met het geven van bedrijfstrainingen en kan adviseren bij het bekijken van de doelstellingen en hoe we deze kunnen verwerken in een programma.

Maak kennis met de door mij gebruikte methodes:

MOLC

Meditation Orientated Life Coaching (MOLC) is een persoonlijke manier van begeleiden met als doel persoonlijke ontwikkeling en groei op vele gebieden van het leven (...)

Inspiratiewandelingen

Een inspiratiewandeling heeft tot doel weer in contact te komen met de diepere lagen van jezelf waar je vaak door het drukke, jachtige leven van vervreemd bent.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan (...)

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn oefening die zijn basis vindt in de meditatie traditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen (...)

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@happymindfulus.nl