Ademwerk de 10 redenen waarom

Ademwerk is een krachtige manier om toegang te krijgen tot de aangeboren intelligentie van je lichaam om zichzelf te genezen. Ademwerk, het bewuste bewustzijn van je ademhaling, is een praktijk die duizenden jaren oud is, en hoewel er veel variaties, stijlen en namen zijn, bieden alle soorten ademwerk de kans op persoonlijke transformatie door verbeterd mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel welzijn. Onze adem, of prana, is letterlijk wat ons in leven houdt, en toch gaan we zo vaak door de dag met een chronisch oppervlakkige ademhaling, waarbij we onszelf onze volledige levenskracht ontzeggen die ons vaak in een staat van angst houdt, of vechten of vluchten. Ademwerk, of het proces van diepe ritmische ademhaling, brengt ons uit vechten of vluchten en in het parasympatische zenuwstelsel. Er wordt gezegd dat hoe we ademen is hoe we leven, en dus om het leven ten volle te leven, geloven we dat we ten volle moeten ademen. En dat is waar een ademwerkoefening om de hoek komt kijken. Omdat ademwerk letterlijk onze energie (onze frequentie) verhoogt, is het een van de belangrijkste therapeutische modaliteiten die we bij FREQUENCY gebruiken als onderdeel van onze Emotional Fitness Architecture om emotioneel welzijn en emotionele veerkracht te creëren. Ademwerk slaat een brug tussen oude wijsheid en moderne wetenschap om je te helpen ons volledige potentieel te ontsluiten. Kom met ons ademen op Frequentie en begin uit de eerste hand de helende kracht van de adem te ervaren.

1. VERMINDERT STRESS, ANGST EN VERDRIET, DEPRESSIE EN WOEDE

In de moderne wereld van vandaag zijn er maar weinigen van ons die niet hebben geworsteld met angst of depressie. Ademwerk biedt een zeer veilige manier om stress, angst, verdriet, depressie en woede direct aan te pakken, zodat onze stemmingen ons persoonlijke en professionele leven niet gaan overnemen. Hoe we ademen geeft vaak aan hoe we ons voelen. Op de manier waarop oppervlakkige snelle ademhalingen ons angstig en moe maken, kunnen lange diepe ademhalingen die hun oorsprong vinden in de buik ons helpen ons kalm, gecentreerd, geaard en energiek te voelen. De reden hiervoor is dat diep ademhalen het parasympathische zenuwstelsel activeert, waardoor we uit vechten of vluchten (het sympathische zenuwstelsel) komen. Door je parasympathische zenuwstelsel te activeren, dat je hartslag vertraagt en je bloeddruk verlaagt, creëer je een diep gevoel van kalmte en verminder je je algehele stress en angst.
We weten nu dus dat adem een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel, maar eigenlijk verder gaat dan het zenuwstelsel. Het veranderen van je ademhaling verandert letterlijk je hersengolven! Neurowetenschappers hebben een direct verband gelegd tussen een toename van alfa-hersengolven en verminderde symptomen van depressie. Er zijn vijf soorten hersengolven waar we op een bepaalde dag doorheen bewegen. Ademwerk is een effectieve manier om je hersengolven te verschuiven van bèta naar alfa en zelfs theta, waardoor negatieve denkpatronen, stress en depressieniveaus worden verminderd.

Gammagolven: verhoogde waarneming en bewustzijn
Bètagolven: De meesten van ons brengen onze wandeldagen door in bèta, waar we aandachtig zijn, nadenken, beslissingen nemen, problemen oplossen. Maar in bèta kunnen we ons ook geagiteerd, gestrest, gespannen, hyperalert, bang of obsessief voelen.
Alfagolven: Dit is wanneer we ontspannen, reflectief en bewust zijn en in het huidige moment.
Theta-golven: Dit is een nog meer ontspannen toestand waarin we open, intuïtief en ontvankelijk zijn en diepe inzichten of aha-bewegingen kunnen hebben die verder gaan dan ons normale bewuste bewustzijn. Dit kan gebeuren in ademwerk, diepe meditatie of in de slaap.
Deltagolven: Onze langzaamste hersengolven die meestal voorkomen in een diepe droomloze slaap waar we het bewustzijn van ons lichaam verliezen.

2. VERHOOG JE ENERGIENIVEAU EN STIMULEER JE IMMUUNSYSTEEM

Ademwerk verbetert de zuurstofcapaciteit in het bloed, wat leidt tot een algeheel verbeterd energieniveau en een sterker uithoudingsvermogen. De hoeveelheid zuurstof die we via onze ademhaling inademen, heeft direct invloed op de hoeveelheid energie die in onze cellen vrijkomt. Het lichaam kan deze extra energie gebruiken om je immuniteit te versterken of je de nodige energie te geven als je geen goede nachtrust hebt gehad of een dag vol zorgen of angst hebt (die ook je energie wegnemen). Het biedt je ook de mogelijkheid om je fysieke training naar een nieuw niveau te tillen, omdat je je lichaam overspoelt met zuurstof. Met een dagelijkse ademhalingsoefening kun je beginnen met het bewust beheersen van je energieniveau en je immuunsysteem.

3. VERGROOT ZELFBEWUSTZIJN, AANWEZIGHEID, GELUK EN VREUGDE

Bij ademwerk ademen we door onze mond, wat een ervaring van diepe aanwezigheid en zelfbewustzijn creëert door jezelf de ruimte te geven om naar binnen te gaan, waar de tijd bijna ophoudt te bestaan. In deze uitgebreide ruimte en staat hebben onze hersengolven de kans om te vertragen van de denkende en doende staat van Beta en Alpha naar een meer droomachtige staat van zijn, de Theta-hersengolf. In deze staat van zijn in het huidige moment, in het nu, niet langer gebonden aan het verleden of de toekomst, beschrijven mensen vaak gevoelens van geluk en vreugde die over hen heen spoelen, terwijl ze een verschuiving in bewustzijn ervaren.

4. VERGROOT ZELFLIEFDE

Velen van ons worstelen om volledig van onszelf te houden. We blijven vaak hangen in ons hoofd met gevoelens van onwaardigheid of niet genoeg zijn. Wat ademwerk zo mooi en moeiteloos doet, is ons in staat stellen om uit onze geest en intellect naar ons lichaam te gaan, door over te schakelen van neusgatademhaling naar mondademhaling. En hoewel toegenomen zelfliefde moeilijk wetenschappelijk te meten is, is het een van de meest direct gevoelde ervaringen van ademwerk. Wanneer je lichaam trilt tijdens ademwerk en je volledig in de ervaring zit, is het moeilijk om die diepere verbinding met jezelf niet te voelen. En simpelweg door een diepere relatie met jezelf te koesteren, begin je aan het proces van zelfliefde.

5. VERBETER DE SLAAP

Tussen het overmatig gebruik van onze telefoon en sociale media, de koffie die we drinken en de suiker in ons eten (die allemaal stimulerend werken), evenals de lichte stress en angst die we elke dag met ons meedragen, zijn er veel stimulerende factoren die een negatieve invloed hebben op onze slaap. Gelukkig helpt de diepe ademhaling die we oefenen in ademwerk om het zenuwstelsel te kalmeren, wat op zijn beurt weer helpt Vermindert de effecten van stimulerende middelen en kalmeert de stress, waardoor je een betere nachtrust krijgt. Bovendien zorgt het tot rust brengen van de geest, wat ademwerk zo goed doet, ervoor dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

6. LAAT TRAUMA EN ANGST LOS DIE VASTZITTEN IN HET LICHAAM

Onverwerkte negatieve emoties, angst en trauma kunnen vast komen te zitten en opgeslagen worden in het lichaam en energetische blokkades worden die vaak een fysieke tol eisen van het lichaam. Gesprekstherapie helpt ons vaak om deze angsten en trauma’s te identificeren, maar is niet altijd in staat om ze uit het lichaam te verdrijven. Deze trauma’s en blokkades kunnen sinds de kindertijd in het lichaam blijven en ons ervan weerhouden het leven te leiden dat we willen leven. Ademwerk is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel om angst, trauma’s, beperkende overtuigingen en negatieve emoties te helpen deblokkeren, ontrafelen en loslaten.

7. HELP PIJN TE VERMINDEREN

Als u chronische pijn heeft, heeft u waarschijnlijk geprobeerd afstand te nemen van uw lichaam in een poging uw pijn te negeren. Maar door afstand te nemen van je lichaam, neem je eigenlijk afstand van het aangeboren vermogen van je lichaam om zichzelf te genezen. Wat ademwerk zo moeiteloos doet, is je weer verbinden met je lichaam, wat je eigenlijk helpt om het genezingsproces een vliegende start te geven. Bovendien zorgt diep ademhalen ervoor dat het lichaam endorfine aanmaakt, wat de gevoeligheid voor pijn vermindert en het plezier verhoogt, wat resulteert in een gevoel van welzijn. Het helpt ook pijn te verminderen omdat diep ademhalen de zuurgraad van het lichaam verandert, waardoor het meer alkalisch wordt. Ademwerk vermindert ook cortisol, wat stress vermindert, wat het gevoel van pijn vermindert. Diepe buikademhaling heeft een zeer therapeutisch effect op chronische pijn omdat het de spieren ontspant die anders gespannen zijn als gevolg van pijn en op hun beurt de pijn zelf verder verergeren.

8. MAAK GIFSTOFFEN VRIJ UIT HET LICHAAM

Diep ademhalen helpt je lichaam te ontgiften, verhoogt je longefficiëntie en bevordert een gezond hart. Meer dan 50% van de gifstoffen die je lichaam opslaat, zijn bedoeld om via de ademhaling te worden verdreven. Het belangrijkste gif dat door de adem wordt uitgestoten, is kooldioxide. Door de beoefening van diepe ritmische ademhaling zet je je middenrif uit, wat het lichaam ontspant en je lymfestelsel masseert, wat helpt bij de eliminatie van gifstoffen. Je versterkt ook je longen, wat direct van invloed is op je gifafgifte. Bovendien kun je, door vaker diep adem te halen, de gifstoffen effectiever verdrijven. Hierdoor kunnen de cellen meer zuurstofrijk bloed opnemen. Ten slotte, omdat ademwerk je zuurstofcapaciteit verbetert, betekent dit dat je fysieke trainingsroutine er baat bij heeft, wat ook helpt om gifstoffen te verdrijven. Diep ademhalen helpt ook de bloedsomloop en verbetert de bloedcirculatie, een ander belangrijk kanaal voor eliminatie en ontgifting.

9. VERBETER DE SPIJSVERTERING

Ademwerk kan het spijsverteringsproces helpen door de bloedstroom door het spijsverteringskanaal te stimuleren en te verhogen en ook de darmactiviteit te verbeteren. Ademwerk vermindert ook de ongemakkelijke symptomen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Bovendien creëert ademwerk een positieve feedbacklus door stress te verminderen, wat cortisol vermindert, wat darmontsteking vermindert. Ten slotte, op emotioneel niveau, omdat je je algehele stress- en angstniveaus vermindert wanneer je ademwerk beoefent, stel je jezelf in staat om betere voedselkeuzes te maken, en dus minder snel te veel te eten en/of het verkeerde voedsel te eten dat spijsverteringsproblemen in de eerste plaats veroorzaakt!

10. VERKEN VERANDERDE BEWUSTZIJNSTOESTANDEN, BEWUST

Ademwerk creëert een krachtige ruimte voor zelfonderzoek, spiritueel ontwaken en een diepere verbinding met jezelf, anderen en het universum. Net als plantenmedicijnen kan een ademwerkervaring zelfs psychedelisch zijn en je helpen om op een volledig veilige en legale manier verbinding te maken met je geest (ook wel bekend als je hogere zelf of bron). Het is niet ongewoon om een diep gevoel van eenheid, gelukzaligheid, een verbinding met het goddelijke en een gevoel van diepe veiligheid en overgave te ervaren. Ademwerk heeft ook invloed op de manier waarop ons bewustzijn en ons onderbewustzijn op elkaar inwerken, waardoor onze creativiteit op nieuwe en diepere manieren kan worden benaderd, waardoor we meer inzichten en inspiratie krijgen die ons meer directe toegang geven tot de huidige beweging van waaruit we een nieuwe realiteit kunnen creëren.

Bron: Frequency breathwork

Meld je vandaag nog aan!

Heb je interesse in deze workshop? Ik zie je aanmelding graag tegemoet. Vul onderstaand formulier in, en ik neem contact met je op voor de verdere afstemming.


06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@happymindfulus.nl