Bewust leven Workshop “Op pad met je hart”
Op pad gaan met je hart is hem de kans te geven zich weer te openen voor al het moois dat er te ervaren is. Ons hart sluit zich wanneer ons pijn is gedaan. We vertrouwen dan steeds minder mensen en sluiten ons zelf vaak af van gevoelens. Niet zelden hang het afsluiten van ons hart samen met iemand vergeven, loslaten.
Vergeven is vaak een woord dat velen van ons niet in de mond willen of kunnen nemen. Er zijn dingen in ons leven geweest die ons zoveel pijn hebben gedaan dat we dat niet kunnen vergeten. We zijn belogen, bedrogen, in de steek gelaten door vrienden, ouders, bekende, geliefde of anderen.
Ons vertrouwen is beschaamd, onze geestelijke en lichamelijke integriteit is in het gedrang gekomen. Vele redenen waarom vergeving van de dader niet in beeld komt.
Wat we merken in ons leven is dat de alarmbel in ons lichaam regelmatig geactiveerd wordt in situaties die lijken op onze situatie waarin we pijn zijn gedaan. Dat kan zijn wanneer we iets van anderen horen over een soortgelijke situatie als die wij hebben meegemaakt. We iets zien op tv of ontmoeten iemand die ergens lijkt op de persoon in kwestie die ons pijn deed. Ons complete overlevingsmechanisme wordt dan in gang gezet. We beleven de ervaring weer opnieuw. Dezelfde angst en pijn wordt weer bij ons naar boven gebracht, emoties verschijnen uit het niets, boosheid, angst, verdriet. De heftigheid overvalt ons telkens weer.
We zouden graag verlost willen worden van onze herinneringen onze pijn en verdriet. We weten alleen niet hoe.
Soms is er helemaal geen aanleiding lijkt het voor onze reactie. We zijn boos over iets kleins maar we reageren buiten proportie. We komen zo ook in conflict met anderen en dan voelen we ons afgewezen. Vaak zijn we dan boos op onszelf.
Deze reacties komen voort uit het feit dat er onopgelost innerlijke conflicten zijn. We hebben onze ervaring niet verwerkt en dat blijft als een soort altijd aanwezige energieveld in ons lichaam rondgaan.
Ons lichaam vindt dit bedreigend voor onze overlevingskansen om dat zulke onopgeloste conflicten het immuunsysteem aantasten.
We hebben de situatie niet verwerkt we zijn boos en accepteren niet wat ons is overkomen. We willen dat het verleden verandert dat het ongedaan wordt gemaakt. Dat gaat niet gebeuren en je blijft dan in de val van de oude herinneringen die steeds weer emoties blijven oproepen alsof het nu op dit moment gebeurt.
Acceptatie
Accepteren dat het is gebeurd en de ander vergeven is een zeer werkzame oplossing om met de traumatiserende ervaring om te gaan.
Wanneer je vergeeft bevrijd je jezelf van deze automatische reactiepatronen. Wellicht verdient in jouw ogen de ander de vergeving niet maar jij verdient het om vrij te zijn. Je verdient het om te groeien. En je verdient het dat wat je is aangedaan zich niet telkens weer blijft herhalen.
Je keurt daarmee de gebeurtenis niet goed!! Je accepteert alleen dat het verleden niet verandert. Vaak door vergeving van de ander ontstaat er ook zelfvergeving omdat we ook vaak ons zelf verwijten dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Dat we onszelf niet beter hebben beschermd. Dit alles zorgt voor innerlijk conflicten en heeft invloed op ons toekomstige handelen van uit de belemmerende overtuigingen die vaak uit zo’n situatie ontstaan
Vergeving en lichaam en geest
Vergeven is dus een heel groot en belangrijk proces. Zeker wanneer de mensen die jou hebben pijn gedaan nog onderdeel zijn van je leven waar je niet omheen kan zoals familie, ouders of partners.
We weten dat woede, wrok, boosheid, machteloosheid kunnen leiden tot een heel scala aan geestelijke aandoeningen als langdurige stress, somberheid, depressiviteit en het burn-out syndroom, als mede lichamelijke problemen en ziektebeelden als hoge bloeddruk, hart en vaat ziekten en een verhoogde kans op ziekte als kanker.
Nu is het niet zo dat vergeving ons alleen helpt bij zeer traumatische ervaringen maar ook bij “gewone” alledaagse conflicten.
We oordelen vaak over onszelf en de ander en als deze momenten leiden naar interne stressreacties.
Vergeven van de ander en jezelf bij heel dagelijkse situaties help enorm om een leven te hebben met meer balans, vreugde, tevredenheid en dankbaarheid, die op hun beurt weer aanleiding zijn voor de aanmaak van gezonde en blijdschap gevende hormonen en neurotransmitters (boodschapper stofjes in de hersenen) die gezondheid en plezier bevorderend werken.
Wat kun je verwachten
In de workshop gaan we aan de slag met ervaren van de onze eventuele boosheid en of wrok gevoelens en gaan we ervaren hoe vergeving voelt. Dit doen we middels oefeningen uit meditatie tradities als het werken met mindfulness, compassie/zelfcompassie, liefdevolle vriendelijkheid, geleide visualisaties en technieken uit de Hawaiaanse traditie voor vergeving Ho’oponopono. De workshop is heel praktisch gericht op de eigen ervaring. Dit is de beste weg om tot nieuwe ideeën te komen.
Voor wie is de bewust leven workshop “Op pad met je hart”?
- Als onderdeel van een persoonlijk coaching traject.
- Individueel als persoonlijke groei sessie
- Als een deelnemer van een groepsworkshop
- Als onderdeel van een bedrijfstraining bijvoorbeeld voor persoonlijke leiderschap of een teambuilding traject
De investering;
- Voor een individuele workshop 185 euro
- Voor groepssessie 55 euro per persoon
- Voor zakelijke klanten zijn de tarieven op aanvraag
- Voor mensen met een aantoonbaar minimaal inkomen
zijn de kosten op aanvraag.
Duur workshop 3 uur
Hand-out en audio’s voor begeleiding van oefeningen voor thuisgebruik zijn in de prijst inbegrepen.
Deelname:
bij een geplande workshop minddels reservering vooraf via onderstaand reserverings formulier.
Individuele sessies zijn op aanvraag via het zelfde formulier.
In onze agenda vindt je andere interessante activiteiten.
Wil je een training of workshop cadeau doen? kijk van even op onze webshop.
Meld je vandaag nog aan!
Heb je interesse in deze workshop? Ik zie je aanmelding graag tegemoet. Vul onderstaand formulier in, en ik neem contact met je op voor de verdere afstemming.